Khamis, 28 Januari 2010

PeLIK..tapi BenaR..

Assalamualaikum..rasanya,,dah hampir seminggu lebey x bukak blog ni..bukan kesuntukan masa or apa..just malas dengan internet maktab yang kurang bagus ni…lambat macam siput…he he..wat ever la kan..janji aku xkena buang maktab..=))Sejak dua menjak ni kan..aku jadi pelik la ngan pentadbiran maktab aku ni..xtaw la ianya berpunca daripada sapa…berikut adalah benda2 pelik yang berlaku yang agak menimbulkan tanda tanya yang menkompiuskan kepala aku..>>>>>


1)Ada arahan supaya memindah blog..(ape la kejadahnya???sigh…)

Actly,,2-3 tahun yang lepas,,belok yang didiami pelajar lelaki sekarang adalah blok plajar pompuan..tapi,,satu hari,,ada kes pencuri ka perompak ntah yang menceroboh msuk ke dalam blok pompuan dan sering kali terdapat org gila seks dok tunjuk “barang” dy kat budak pompuan....jadinya,,selepas insiden tu,,pelajar pompuan diarahkan berpindah ke blok plajar lelaki atas dasar ianya lebih selamat..itu rasionalnya perpindahan blok pada 2-3 tahun lepas..bley la diterima akal hendaknya…TATAPI,,apa yang berlaku hari ini,,setelah beberapa tahun hidup dengan selesa di blok masing2,warden wat gempak plak soh plajar pompuan pindah balik ke blok yang dulu..yakni blok plajar lelaki yang pernah dicerobohi ketika zaman plajar pompuan duduk kat situ dulu…atas rasional,,masa cuti last year,,blok budak pompuan,,ada gangguan makluk halus…adeh…bukan apa..makluk2 ghaib ni,,kat mana2 pun ada kan???kita sebagai manusia,,yang juga makhluk sepertinya juga,,sentiasa la beringat..insyaAllah BENDA tu xkan kacau kita…lain la kalo sengaja p main “spirit of coin” la..dan macam2 lagi aktiviti yang menjurus kepada kedatangan ia..as a muslim..baca al`Quran at least a page a day..baca ayat kursi byk2..insyaAllah xdak apa2...kembali kepada topic asal..pasal pindah blok ni..alasan perpindahan kali ini,,sungguh tidak kukuh…aku bukan apa..takut pisang berbuah dua kali..insiden merompak,,meragut,,mencurik tu berulang bila plajar pompaun dok blok lama balik…risau la…katanya warden,,akan ada 22 org pak guard akan kawal asrama pompuan…daripada membazir bayar gaji amik pak guard banyak2,,baik gunakan wang tu untuk tampung peruntukan Program Bina Insan Guru(BIG) yang telah dipotong peruntukannya…ye dak????ada la jugak kebaikannya…lagi satu,,nak angkut barang ke hulu ke hilir masa pindah blok dah jd satu hal lagi..bley plak warden cakap nak sewakan lori angkut barang pelajar2..xke membazir namanya???…tapi,,apakan daya,,sebagai org bawahan..yakni pelajar yang tidak punya apa2 kuasa ,,aku hanya mampu menurut arahan..tgu ja la hitam putih..nak bantah xjadi apa2 dah…coz surat bantahan dah dihantar..tapi macam dipandang enteng ja oleh pihak pentadbir…*well,,that’s life as a training teacher at Terengganu that get elaun.isu elaun menjadi alasan utama kenapa aku perlu ikut ja peraturan even kadang2 ianya langsung xmasuk akal…..…xsama macam student IPTA yang lain..kononnya,,sebagai bakal guru,,tidak sama seperti pelajar di IPT lain..come on la..maktab lain pun nak lahirkan guru..napa lepak ja???sampai kan kakak aku yang kat maktab kat Batu pahat tu kata camni”dalam banyak2 maktab kat Malaysia ni,,maktab hang la yang paling bangang skali”*maktab hang adalah merujuk kepada maktab aku…padan muka aku…terseksanya hidup kat sini,,hanya Tuhan yang tahu..bukannya aku xmensyukuri nikmat Tuhan..Cuma kadang2 aku benci dengan tittle “Bandaraya “yang dimiliki oleh ibu negeri Terengganu iaitu Kuala Terengganu..ianya langsung tidak layak untuk digelar bandaraya..yang layak hanyalah pekan koboi kot…seteruk2 Aloq Staq ,,teruk lagi Terengganu…dah la mahal gle barang2 kat sini..especially the food..very the expensive…xcaya,,sila la mai Terengganu..apa yang paling mengejutkan aku adalah apabila mengetahui bahawa Kuala Terengganu is the 2nd city in Malaysia which having the highest living cost after Putrajaya….gila kapo????ibu negeri yang hanya mempunyai shopping mall seperti MYDIN MALL dan GIANT mampu mengalahkan ibu2 negeri lain yang lebih maju seperti IPOH,JB,SHAH ALAM n so on…apa2 pun,,itulah hakikatnya….

*pssssssst:nak mandi kat tandas kat Terengganu ni ada yang kena bayar RM2 wooooooo..gile bapak punya mahal…bab2 kapak duwet org sungguh hebat di sini..

2)Penutupan Bilik Komputer(BIKOM)

Apa la yang xsempurna lagi dimata pengarah IPG aku ni???BIKOM tu xkacau sapa2 pun…memberi manfaat lagi ada…Disitu la tempat aku membeli makanan ringan dan minuman2 seperti ayaq kotak dan ayaq tin serta potostating waktu malam..ye ar..maktab aku bukan macam university...malam2 pompuan xbley kuaq kalo xdak keta..nak potostat ka apa,,suma siang..tapi,,setelah BIKOM ni dibuka pada ujung tahun lepas,,sedikit sebanyak,,dapat la menjimatkan tenaga dan duwet serta memudahkan aku dan warga maktab2 untuk mempotostat nota2 ka apa..kebetulan,,baru2 ni,,aku xjoin potostat kelas dah..sebab teringatkan kat BIKOM ada potostat dengan harga serendah RM0.04 sehelai jika melebihi 101 keping..tapi,,panas yang aku sangka sampai aku dapat degree,,rupanya ribut taufan dikala aku baru melangkah masuk degree..sedey doe..…kat maktab aku ni,,just ada satu koop yang dibuka pada jam8 pagi hingga la jam 4.30ptg…dah la potostat kat koop tu sekeping RM0.10..xkira la seribu keeping ka apa,,tetap RM0.10..gile xhengat nak telan duwet pelajar…kesian doe kat mak cik yang jaga BIKOM tu…ye ar..tu periuk nasi dy…masa mula2 bukak dulu pun,,bukan dy pandai2 sendirik bukak..ada kelulusan dari pengarah wooo..pengarah sendiri yang tandatangan…rupa2nya,,semalm masa mak cik tu dapat notis tutup BIKOM,,pengarah kata dy xbaca bagi habis apa benda yang terkandung dalam surat yang dia tandatangan masa BIKOM nak diluluskan satu ketika dulu..dat’s pengarah punya fault…sapa soh xbaca???mak cik tu kalo ikutkan,,bley ja nak saman pengarah tu…saman malu ngan ganti rugi serta saman pengajaran..tapi,,disebabkan prosedur panjang,,mak cik tu pindah ja coz dy pun ada kedai potostat dan runcit sendiri..dy ckp,dy jual minuman n makan ringan n potostat murah2 n fail2 sikit kat BIKOM tu pun just atas niat nak tolong budak2 maktab..see…mak cik yang mengaji xbrapa tinggi pun ada perasaaan belas kasihan tgk budak2 maktab yang kalo nak g kuar kena jalan jauh + bahaya plak tu..ni,, pengarah maktab sendiri xbley nak ada perasaan timbang rasa kat pelajar yang berada di bawah jagaan dia sepatutnya….

3)LARANGAN MAKAN KAT KEDAI POK PIN…

Taw x yang Pok Pin tu berniaga depan maktab kenapa???sebab,,itu memang dy punya punca pendapatan…betol la kan??.dari zaman tok nadok lagi pok pin tu dah bertapak kat situ…sampai ex cikgu biologi aku kat skolah gopeng a.k.a cikgu fazli yang macho tu pun kenai pok pin tu(kalo cikgu fazli baca ni mesti bangga)..cikgu aku cakap,,pok pin tu dy punya TEH O dy murah..ya!!aku setuju..teh O masa zaman cikgu aku,,3kupang ja secawan..zaman aku standard kat pok pin ni,,the O dalam 5 ke 7 kupang ja..ni ja la satu2 nya kedai makan termurah kat area maktab aku..nak harapkan kafe??hampeh..pengarah just tawu nak soh student makan kat kafe..dy xpulak g makan kat kafe…bley plak dy g makan kat luar…sepatutnya,,dy kena sekat diri dy dan pensyarah2 lain supaya tidak makan kat luaq..baru la dikatakan adil..pahit manis ditelan bersama..baru timbul kemesraan..cewoh..ha ha..kembali pada topik..pagi tadi,,tetba,,aku dengaq,,bdak2 maktab xleh kuar even ke kedai pok pin pada waktu kuliah mahupun waktu rehat…haish…apekah???menyekat periuk nasi org taw x???..aku bukan apa..sian kat pok pin..kalo budak2 maktab xbley g makan kat kedai dy,,sapa lagi nak g makan???nak harapkan org2 kampung,,apa lah sangat kalo nak d bandingkan dengan plajar2 maktab yang seringkali menyerbu gerai usang dy tu…mcamana la salary dy untuk hari2 pasni kn???mesti bihun goreng,mee goreng,,nasi goreng,,kuih muih,,nasi lemak dy xhabis kan??…sian weh..pok pin tu dah tua..aku rasa kan,,umur dy panjang sebab org slalu doakan dy kot..lagi satu,,dy berniaga ikhlas…mesti org doa supaya dy panjang umor kan??antaranya adalah aku..sebab aku nak pok pin tu bukak gerai sampai aku abis degree..he he eh..jimat duwet aku…gerai pok pin sungguh berbeda dengan kafe kat maktab aku tu,,makanan xsedap..kebersihan xjaga..harga mahal..pendek kata,,suma yang buruk,,suma ada kat kafe..ye ar..dah kat maktab ni xdak kafe lain..bley la dia sesuka hati wat sambil lewa..cuba ada kafe lagi satu..kompem bankrup…disebabkan xterpancar keikhlasan ketika berniaga kan,,dy punya owner tetap xkaya2 sebab slalu kapak duwet org..ha ha..memang banyak la org menyumpah seranah..dan org itu antaranya adalah aku..keh3..betol weh..slalunya kan,,kalo org tu ada pegang tender kafe kan,,mesti dy kaya ye dak????ni kan aku tgk..dok macam tu ja…xkaya2 pun...prove that doa orang-orang yang teraniaya dimakbulkan..ek kee ke e ke ekek eke..ha ah aha ah ..


nota kaki:nak tukar maktab mcam susah..bapak aku bukan pengarah BPG..aku kena redho ja la..tapi,,untuk mencapai tahap keredhaan hati ni yang hakiki,,fuh..mau aku berak taik keras dulu...susah weh..tambah2 aku yang jenis keras kepala ni..hurM~~~~~~~..Orang skarang ni,,kalo naik pangkat sikit ja,,mula nak gila kuasa..cuba rileks2 ja..paham org2 bahawan sket...baru la org sayang...kan???opss...terEMOSI plak..k2..chill=))

3 ulasan:

deqyalalink berkata...

alamak yunk ~ pnjgnye penat akk nak bace hehe :) t entry baru pharaghraphing tau dear !~ :)
dah folo adik :)

*LyNn* berkata...

pa la yg hg mraban ni???hahahahaha...
smkin pndai bbicara plak...=p

ousna90 berkata...

deqyalalink:he he..saje nak bagi juling mata..niwey,,thanks akak..=))
lynn:teruja la weh..geram sangat kat maktab..ha ha ha